HAKKIMIZDA 16 Şubat 2024, 09:55
Mülteci Destek Derneği (MUDEM),
Mülteci Destek Derneği (MUDEM), zorla yerinden edilen kişilerin sorunlarına yönelik yurt içinde ve yurt dışında faaliyetler yürütmek için 2014 yılında Ankara’da kuruldu.
Kurulduğu günden bu yana sığınmacıların hak ve hizmetlere erişmeleri konusunda sosyal ve hukuki destek veren, psiko-sosyal destek sağlayan, uyum tesisi için çeşitli faaliyetler düzenleyen MUDEM, ülkemizin çok farklı yerlerindeki merkezleri ile çalışmalarını sürdürmektedir.
MUDEM, toplum içinde sosyal uyumu oluşturarak mülteci ve ev sahibi topluluk arasında empati ve diyalog geliştirmeyi hedeflemektedir. Hassas gruplar için güvenli ve olumlu koşullara sahip bir yaşam alanı oluşturmayı amaçlamaktadır.
MUDEM, dil, din, cinsiyet, ırk ve siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin tüm sığınmacı gruplar ile çalışmalar yürütmektedir.
MUDEM, faaliyetlerini avukatlar, koruma uzmanları, tercümanlar, psikologlar, sağlık eğitmenleri, sosyal çalışmacılar, saha çalışanları, engelli uzmanları, mobil saha ekipleri ile sürdürmektedir. Alanında uzman ekipleriyle MUDEM, yerel otoriteler ve diğer sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak sığınmacıların hak ve hizmetlere erişimini kolaylaştırmaya çalışmaktadır.
MUDEM, ayrıca sığınmacılara ilişkin toplumsal farkındalığı arttırmak, bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları arasında işbirliği ve iletişimi güçlendirmek amacıyla toplantılar ve konferanslar gibi faaliyetler düzenlemekte, araştırma çalışması yürütmekte ve alanda yapılan çalışmalara destek vermektedir.
VİZYONUMUZ
Mülteci Destek Derneği’nin vizyonu göçün herhangi bir siyasi, ekonomik veya ekolojik insani hak ihlali durumu ve tehlikesinden bağımsız olarak sadece kişilerin kendi istekleri ile gerçekleştirecekleri bir geleceğin var edilmesidir.
Mülteci Destek Derneği eşitlik, danışan gizliliği, operasyonel ve mali şeffaflık ve hesap verilebilirlik, kurumlar arası iş birliği değerleri ile hareket eder.
Mülteci Destek Derneği’nin misyonu, sığınmacı ve mültecilerin hak ve hizmetlere tam olarak erişmelerinin, bu konularda bilgi sahibi olmalarının ve koruma mekanizmalarına erişimlerinin sağlanması; sığınmacı ve mülteci kadınların güçlenmesi ve kendilerini gerçekleştirmelerinin desteklenmesi, gelir getirici faaliyetlere erişimi önündeki engellerin kalkındırılması, ev sahibi toplum arasında sosyal uyumun sağlanması ve bu konuda ön yargı ve kalıp yargıların kırılmasına yönelik çalışmalar yürütmektir.